MEXIKO, země starodávných civilizací

Obrazová galerie...

MEXIKO - budete-li chtít navštívit Mexiko, musíte z naší země použít přestupné letiště, neboť od nás do této velmi vzdálené destinace prozatím nelétají žádné přímé lety. Pokud budete přestupovat ještě v Evropě, často se využívá letiště v Amsterdamu (Schiphol). Cesta z Amsterdamu do Mexico City, hlavního města Mexika, je velice dlouhá a trvá bezmála 12 hodin, protože vede přes celé území Severní Ameriky. Cestu do Mexika je vhodné absolvovat v dobré tělesné kondici, neboť je nutné vzít v úvahu nejen délku letu, ale i následnou aklimatizaci v cílové destinaci, neboť Mexico City leží v nadmořské výšce 2249 m v subtropickém klimatickém pásmu s časovým posunem 7 hodin. Z následné aklimatizace však není nutné mít obavy, neboť se výrazněji neliší od obdobně náročných cest na takto vzdálené destinace. Vysoká nadmořská výška způsobuje změny tlaku, snížené množství kyslíku, které je v Mexico City ještě doplněno zvýšeným obsahem smogu. Některé příznaky s tímto prostředím spojené jsou bolesti hlavy, kloubů či nestabilita zažívacího ústrojí, proto je velmi vhodné než vyrazíte poznávat krasy této zajímavé země, nepodcenit počáteční aklimatizační odpočinek.

Při příletu do Mexika jste povinni vyplnit 2 vstupní formuláře. V prvním pro imigrační úředníky oznámite předpokládanou délku a místo pobytu, druhý je pouze statistický a ten vložite za celním prostorem do automatu. Zároveň můžete deklarovat některé druhy předmětů či finanční hotovost. V současné době platí pro nás, občany České republiky, bezvízový styk a doba, kterou nám imigrační úředníci povolují k turistickému pobytu na území Mexika je maximálně 90 dní. Celní procedury při vstupu do země jsou obdobné běžné praxi a není důvod z nich mít obavu. Pověstné rozsvěcování "zelených" a "červených" světel, se většinou neprovádí a proto mnohem nepříjemnější bývá tradiční čekání ve frontách na celní odbavení. Jakmile se vymotáte z celního prostoru nejspíše Vaše první kroky namíříte k hotelu.

Hotelů je dostatek, přesto rezervace dopředu je výhodná. Z letiště se dá použít buď hotelová služba či nespočet taxiků, kterých je město plné. Ceny jsou povětšinou smluvní a dohadují se před jízdou. Angličtina se zde mnoho nepoužívá, takže Vaše znalost španělštiny je vítána. Samozřejmě veřejná místa typu letiště, hotelů mají dostatek anglicky mluvícího personálu, situace s angličtinou se však komplikuje hned za branami těchto zařízení, ale proč by to mělo být také jiné, jste přeci ve španělsky mluvící zemi. Při prvním kontaktu s mexickou měnou Vás může překvapit užívání znaku "$" pro místní měnu, ale je to tak takže žádná obava americké dolary není potřeba, vše mimo bezcelni zóny označené "$" je za mexická pesa.

Pokud se ubytujete v některém hotelu na přibližně evropské úrovni jsou zde akceptovány nejběžnější platební karty a často i ceny jsou přepočteny na americké dolary (USD). Standard těchto hotelů bývá přijatelný, nabízejí i některé služby ne tak časté u nás, jako třeba pokojové připojení na internet přes LODGE NET. Ale vydejme se na prohlídku hlavního města - Mexico City.

Hlavní město je obrovské, takže velmi výhodné je používat metro. Lístek do metra stojí 2 pesa a kupuje se u okýnek před placeným prostorem velmi příznačně nazvaných Tequilla. Plánky a mapy Vás bezpečně zavedou tam kam máte namířeno, protože označování stanic je uděláno i pro negramotné formou kombinace obrázků a textu. Obavy z cestování metrem jsou zbytečné pokud budete dodržovat pravidla ochrany osobních věcí. Neboť metro bývá často přeplněné, tím však nemyslím jen, že si není kam sednout, ale kolikrát si není ani kam stoupnout a to zejména v ranní špičce okolo 7 hodiny. Přesto se jedná o nejspolehlivější druh přepravy v Mexico City. První kroky by určitě měly Vás zavést na Zócalo, hlavní obrovské náměstí v historickém centru, odsud můžete podnikat cesty na jakoukoli stranu, je to prostě střed města. Zócalo se tomuto místu říká lidově, oficiálně se jmenuje Plaza Constitución a stojí na místě starodávného Tenochtitlánu, z kterého tu zbyly jen trosky uchovávané v odkrytém archeologickém nalezišti nazývaném Templo Mayor. Na tomto hlavním náměstí je obrovský stožár s velkou státní vlajkou. Z okolo stojících památek tu jsou Metropolitní katedrála, což je zároveň největší kostel v zemi, celou východní stranu Zócala tvoří Palacio Nacional, kde již od Cortéze (1529) jsou tyto budovy používány za rezidence či úřady. Z dalších objektů nepříliš vzdálených od centra jsou to například 180 m vysoký mrakodrap Torre LatinoAmericana, který je zároveň nejvyšší stavbou celé Latinské Ameriky nebo Palacio de Bellas Artes, což je velké divadlo pro 1900 diváků a vystupuje v něm renomovaný Balet Folklórico.

Pokud se chvilku budete pohybovat po městě, není možné abyste si nevšimli všudypřítomného vyvařování. I když všichni radí cizincům nekonzumovat potraviny připravované na ulici, věřte, že je to velmi obtížné. Mexická kuchyně je totiž velmi zaměřena na chutnost pokrmů. Velmi často se prodávají tortily (placky) naplněné různými náplněmi masité či zelinné povahy. Běžně je dostupné různé ovoce. Samozřejmě stravování z ulice přináší mnoho rizik a každý si musí to své rozhodnout sám. Vodu ale pijte pouze balenou.

Dalším místem, které v Mexico City nesmíte minout je park Bosque de Chapultepec. Je to obrovský přírodní park, kam míří o víkendu obrovské množství lidí za různými atrakcemi. Naleznete zde zoologickou zahradu a mnoho muzeí, z nejvýznamnějších je Antropologické muzeum, které skrývá obrovské množství artefaktů původních i novodobých obyvatel amerického kontinentu.

Na závěr se ještě zmíním o místě zvaném Teotihuacán, které si při své cestě do Mexico City taktéž nesmíte nechat ujít. Toto místo je vzdálené z centra asi 45 km a samozřejmě k němu nevede mnoho veřejných dopravních linek. Takže musíte použít půjčený automobil, taxi či autobus turistického centra. Cestu linkovým autobusem doporučuji pouze španělsky mluvícím a již zkušenějším cestovatelům, neboť kvalita soukromých dopravců jak v městě tak natož mimo město je velice odlišná a vůbec se nedá porovnávat s evropským standardem. Na tomto místě se totiž nalézají světoznámé pyramidy Slunce a Měsíce a pár dalších zajímavých objektů.

Pokud se do Mexika vypravíte, potkáte se tu s milými, přátelskými lidmi a určitě se odsud vrátíte s mnoha nezapomenutelnými zážitky.

 


© SVON 2003