JAPONSKO, země vycházejícího slunce

Obrazová galerie...

JAPONSKO - je pro středoevropany stále velmi vzdálenou zemí a to nejen svojí zeměpisnou polohou v nejvýchodnější části Asie, ale i svojí velmi odlišnou kulturou a výraznou jazykovou barierou. Ve velkých městech nalezneme starobylou kulturu, která tu žije vedle nejmodernějších vymožeností dnešní civilizace. Tichá a přátelská atmosféra venkova zase předvádí tradiční japonské hodnoty.

Když se chcete vydat do Japonska, je nutné pro jeho vzdálenost od nás použít leteckou dopravu. Přímé spojení z Prahy není a proto je nutné použít nějaké vyznamnější přestupné letiště, např. Schiphol v Amsterdamu. Po zhruba 10 hodinách letu můžete přistát na mezinárodním letišti v Naritě. Toto letiště je vzdáleno od centra Tokya asi 65 km.

Pokud pro své ubytování volíte radši klidnější oblasti před velkoměstskými, je dobré se v Naritě i ubytovat. Nalézá se tu mnoho světoznámých hotelových komplexů, které jsou obklopeny poklidnou přírodou. Narita je totiž malé městečko nedaleko velkého Tokya, leží na říčce Nekona a v okolí naleznete poklidnou přírodu plnou rýžových polí, bambusových lesů a typických japonských vesniček. Výhodou ubytování je i pravidelné (cca po 1 hodině) spojení hotelovými autobusy s letištěm. Přímo v Naritě naleznete i proslulý budhistický chrám Šinšódži.

Spojení z letiště i z Narity do Tokya je nejlepší místními vlaky. Můžete využít přímé spojení vlaky SkyLiner. Ty jsou sice poněkud dražší (cca 2000 YEN), avšak jsou velmi pohodlné, rychlé a mají i elektronické oznamovací panely v angličtině. Po necelé hodině jízdy Vás dopraví na stanici Ueno, která je v severní části Tokya. Dále již musíte použít městskou dopravu (nejčastěji metro). Cestování po městě a komunikace zde vůbec se však již řídí japonskými pravidly. Neplatí zde, že texty jsou přepisovány do latinky, a to často ani názvy městských stanic, tzn. ze i nakupovaní lístků z automatů, názvy ulic, nápisy a mnoho jinych úkonů vyžaduje dosti adaptability.

Tokyo je však moderní město s perfektní infrastrukturou, takže po čase se v něm velmi dobře zorientujete. Je však potřeba dát pozor na dvě důležité věci. V celém Japonsku platí v bankomatech pouze platební karty vydané japonskymi bankami. Můžete být zpočátku zmateni, že loga Visa, MasterCard či AmericanExpress jsou všude. Avšak po vložení evropské karty Vám ohlasí její neplatnost. Z tohoto důvodu pokud předpokládáte, a jinak to nelze, že budete během pobytu potřebovat hotovost, použijte bankomatů na mezinárodních místech, jeden takový naleznete již na letišti, v samotném městě již tolik příležitostí nebude. Další možností je nechat si vypsat cestovní šeky, které banky akceptují. Druhou pro evropana zvláštní věcí je, že s Japonskem není dosud sjednán rouming našich mobilních operátorů, v praxi to tedy znamená, že Vaše mobily budou celou dobu Vašeho pobytu bez signálu a Vy budete muset při potřebě telefonování použít jiného způsobu. Japonsko je samozřejmě moderní země a nabízí veškerý elektronický komfort od jejich regionálních druhů spojení až po běžné internetové spojení s celým světem. Na druhou stranu je však nutné upozornit i na to, že služby jsou zde velmi drahé.

Vaše první dojmy z velkého Tokya budou asi velmi emocionální, neboť přeci jen kultura obyvatel zde vykazuje výrazně odlišné aspekty. Teploty v létě tu dosahují běžně 35 stupňů a proto pobyt na slunci ve velkoměstě musíte kombinovat s aklimatizací. Není to tak složité když: máte dostatečný přísun tekutin, nezvyšujete příliš svoji fyzickou zátěž (neboť jste v zemi, kde je obrácené časové pásmo, tj. když u nás je den tak tam je noc a naopak), a využíváte míst k odpočinku. Většina budov je silně klimatizována a i když Japonci nikdy nekonzumují potraviny přímo na ulici, je všude dostatek příležitostí k doplnění energie. Ve městě jsou i velice hezké parky, kde můžete na čas uniknout ruchu města. Ulice bývají plné lidí, a to nejenom chodců. Po chodnících totiž jezdí také cyklisté, kterých tu je velké množství, neboť město je v nížině a tento způsob dopravy je tu velmi rozšířený. Ulice hýří mnoha elektronickými i kreslenými barevnými reklamami, které již na první pohled ladí oku, neboť kombinace pestrých barev i samotného japonského písma je pro evropana exotikou. Za vitrínami restaurací bývají vystavovány velmi věrné repliky všech jídel a to až do těch nejmenších detailů. V Japonsku se samozřejmě nejvíce jí rýže, ale běžné jsou i těstoviny, vzácněji i evropské potraviny. Velmi často se tu setkáte s jejich tradičním nápojem, kterým je "zelený čaj".

Architektura hlavního města je převážně moderní, neboť město bylo v minulosti mnohokrát poničeno a to ať již válkou či zemětřeseními. V jeho centru se nachází komplex císařského paláce, obehnaný vysokou zdí a soustavou vodních příkopů. O krásných zahradách, které prý skrývá si však můžeme jenom zdát, neboť vstup pro turisty či obyvatele Japonska je možný pouze dvakrát do roka. Tokyo je vstupní branou pro poznávání Japonska.

 


© SVON 2003